top of page

Projekt Fortidsminde

Et fortidsminde er som regel fredet. Et fortidsminde kan være mange forskellige ting. Det kan være gravhøje, voldanlæg, bopladser samt gravfelter.

Gravhøje er begravelsespladser som blev opført fra den tidligste bondestenalder til overgangen til kristen tid i slutningen af vikingetiden.

En gravhøj er som regel bygget af jord, tørv og sten over et gravsted. Gravstedet kan indeholde flere grave. Det er almindeligt med en primærgrav i centrum af højen, og der kan derudover være flere sekundærgrave længere oppe i højen. Højenes størrelse og udformning varierer betydeligt. Det kan hænge sammen med den dødes status. Oftest er en gravhøj rund i grundplanen, og kaldes en rundhøj. Aflange høje kaldes langdysser.

Gravhøje er kendt fra forskellige tider over store dele af verden. De tidligste stammer fra de ældste jordbrugskulturer i Europa og den vestlige del af Asien. I Danmark er der registreret spor efter ca. 85.000 gravhøje, mens der i dag er godt 22.000 fredede gravhøje spredt over hele landet.

 

Hvis du vil vide mere om vore mange fortidsminder i Danmark kan du finde en masse gode oplysninger på

www.fortidsmindeguide.dk

 

Nedenfor kan I se billeder af vores første 2 gravhøje som de ser ud før og efter behandling. Nederst er der et par billeder af Skrydstruppigens gravhøj og gravhøj nr. 2 samme sted.

Vores projekt Fortidsminde går i sin simpelhed ud på at vi vil være med til at værne om vores fortidsminder.

Vi har adopteret de første to gravhøje, som ligger i hjertet af Sønderjylland mellem Vedsted og Over Jerstal.

Fredag d. 18-09-2015 indviede vi Projekt Fortidsminde.

Borgmester H.P.Geil deltog i indvielsen.

 

Vi har overtaget pasningen af Skrydstruppigens gravhøj og det umiddelbare område rundt om. I nærheden af den gravhøj, ligger der to andre gravhøje. Dem skal vi også passe. Gravhøj nummer to er ved at blive blotlagt så man kan se den fra Over Jerstalvej. Når den er færdig går vi vider til gravhøj nr. tre.

Jyske Vestkysten bragte et stort indslag om os.

DR P4 sendte et kort interview med formand Claus Ipsen og borgmesteren.

 

Vi har en gruppe på facebook som hedder:

Projekt Fortidsminde. Du er meget velkommen til at gå ind og følge os der også.

I vores liste over links, er der et direkte link til gruppen.

 

Hvis du har en gravhøj eller et andet fortidsminde, som vi må passe, eller har du lyst til at hjælpe, eller bare vil vide mere om dette projekt, er du velkommen til at udfylde kontakformularen nedenfor.

Dine oplysninger blev succesfuldt sendt!

Skrydstruppigens gravhøj
Gravhøj 2 ved Skrydstruppigens gravhøj
bottom of page